Regine Olsens dagbog

Regine Olsens dagbog

Regine Olsens dagbog (2001, Forlaget Hovedland, [udsolgt, men fås som e-bog]) er en fiktiv dagbog udgivet under pseudonymet Erik Søndergaard Hansen. Alligevel er der en fornuftig mening med dagbogen. Al Kierkegaard-forskning hævder nemlig, at det var Søren Kierkegaard, der brød med Regine Olsen og ikke omvendt. Men vi har kun Søren Kierkegaards mange optegnelser at bygge på, og kan man fæste lid til historier med kun én kilde? Ikke uden videre, og man kan derfor med samme ret påstå, at det var Regine Olsen, der brød forlovelsen. Dagbogen er et seriøst argument for, at vi intet som helst kan vide om den sag, men kan være ført bag lyset af Søren Kierkegaards subjektive fremstilling.

Regine Olsens dagbog

Og uvisheden opklares ikke i Joakim Garff: Regines gåde (2013, Gads forlag), for ingen af de mere end hundrede hidtil ukendte breve fra Regine Olsen til hendes søster Cornelia hentyder til Søren Kierkegaard eller ungdoms-forlovelsen.

Om Regine Olsens dagbog som kildeskrift handler Thomas E. Kennedy: The secret life of Kierkegaard’s lover (The Literary Review, Vol 45-4, 2002, pp. 777-784). Bo Elbrønd-Bek: Don Giovanni. L’ombra di Søren Kierkegaard (NotaBene. Quaderni di studi kierkegaardiani, Vol VI, 2007, pp. 77-105) vurderer Søren Kierkegaards rolle som Don Juan ud fra bl. a. Regine Olsens dagbog. En dansk version med titlen Don Juan. Søren Kierkegaards skygge er trykt i Bo Elbrønd-Bek: Indfald og udfald – studier i dansk litteraturhistorie, 2011, pp. 9-48.


Uddrag af dagbladsartikler om Regine Olsens dagbog

Der er en ensartethed i hældningen til højre mellem denne skrift og den, vi kender som Regines. Umiddelbart tror jeg, det drejer sig om to personer, men det er svært at sige noget definitivt.

Joakim Garff, Jyllands-Posten, 11.09.2001

Jeg sad og skrev dem [de håndskrevne sider i Regine Olsens dagbog] på en strand i Tunesien, og jeg troede, det ville være nemt at gennemskue, for jeg er ikke ekspert i gotisk håndskrift.

Flemming Chr. Nielsen, Politiken, 26.09.2004

Hvis nu alt det hér alligevel som ved et meta-fiktivt trylletrick skulle vise sig at være sandt, så æder jeg gerne den hat, der gør mig usynlig. Men jeg tvivler. Min personlige tro på den virkelige mand bag værket – er det mon Svend Åge Madsen?

Bo Kampmann Walther, Kristeligt Dagblad, 14.09.2001

Niels Jørgen Cappelørn skyder på, at forfatteren kunne være netop afdøde Johannes Sløk.

Politiken, 13.09.2001

Om Regine Olsens dagbog

ATS – At tænke sig, 12.09.2001

Hvem gemmer sig bag pseudonymet Erik Søndergaard Hansen? Nogle har gættet på drillepinden Svend Åge Madsen. Mit gæt er en anden Århus-original, nemlig Flemming Chr. Nielsen.

John Chr. Jørgensen, Ekstra Bladet, 12.09.2001

Om bruddet [mellem Søren Kierkegaard og Regine Olsen] kunne jeg have skrevet en kronik, som kun få ville have læst, hvorefter den ville være glemt. I stedet valgte jeg … at skrive Regines dagbog. Mange troede, det var en vits, men fra min side var det dybt alvorligt ment.

Flemming Chr. Nielsen, Politiken, 26.09.2004

Der er næppe noget i dagbogens indhold, som modsiger, at den er skrevet af Regine, men når mistanken om falskneri først er rejst, kan man ikke undgå at undre sig over et og andet.

Preben Meulengracht, Jyllands-Posten, 14.09.2001

Den næsten fuldendte pastiche – sensationelt falsum eller verdenssensation.

Rune Lykkeberg, Information, 15.09.2001

Falsk er det, men også fermt, ja faktisk både fornøjeligt og inspirerende … Det er en talentfuld litterat, som har begået falskneriet, men Søren Kierkegaard Forskningscentret har jo også allerede lovet, at de nok skal komme efter ham med deres store, stygge elektronmikroskop.

Bjørn Bredal, Politiken, 15.09.2001

At dagbogen af flere anmeldere og læsere blev opfattet som ret autentisk og som noget, der vitterligt kunne være skrevet af Regine Olsen, skyldes nok især, at Erik Søndergaard Hansen bevidst undgår den fælde, som mange fiktive dagbogsforfattere falder i. Når en person omtales, er det fristende at tilføje én af de opklarende bemærkninger, som bruges i andre sammenhænge: “Anna (som er min moster) sagde i går …” eller “min forlovede Peter mente ikke …” Men den slags tilføjelser vil aldrig optræde i en autentisk dagbog, for hvorfor skulle dagbogsforfatteren minde sig selv om, at Anna er vedkommendes moster eller kalde Peter for sin forlovede?


En bemærkning til Regine Olsens dagbog

En bemærkning til Regine Olsens dagbog (2002, Forlaget Hovedland, [udsolgt]) er Erik Søndergaard Hansens dokumentation for ægtheden af Regine Olsens dagbog. En online-version af Søndergaard Hansens bemærkninger kan læses her.

Bemærkning til Regine Olsens dagbog

Den 19. august 2003 bragte både Skive Folkeblad og Morsø Folkeblad en nekrolog over Erik Søndergaard Hansen, der stammede fra Salling, men tilbragte hovedparten af sit liv i udlandet.

Nekrolog over Erik Søndergaard Hansen
Skive Folkeblad, 19. august 2003

Men hvordan lader det sig gøre, at en frit opfunden person får sin nekrolog trykt i dagspressen? Det undrede også mig, men åbenbart er det ikke noget problem. Nekrologen blev sendt som mail til de to aviser, og dagen efter stod den uden videre trykt. Dog advares der kraftigt imod at gentage spøgen med autentiske personer! De færreste vil nok sætte pris på den form for opmærksomhed.


Rejsen til Regine

Rejsen til Regine (2003, Forlaget Holkenfeldt 3, [udsolgt, men fås som e-bog]) er en krimi om Søren Kierkegaards love story. Søren Kierkegaard-forskere og lykkejægere er kommet på sporet af Regine Olsens dagbog og den gådefulde udlandsdansker, der ejer det uvurderlige klenodie. En excentrisk bogforlægger, en vurderingsekspert fra et stort auktionshus og en ledende medarbejder på Det kongelige Bibliotek indvikles i mord og bedrag.

Flemming Chr. Nielsen om jagten på Regine Olsen og hendes dagbog

“Der spindes en skøn historie … Flemming Chr. Nielsen trækker under stor moro sine læsere gennem labyrinten … Anmelderen undlod at sove den halve nat, fordi underholdningsværdien i Rejsen til Regine er så stor.”

Mette Winge, Politiken


En Regine Olsen-debat i Weekendavisen – med fortsættelse …