Søren Kierkegaard

Søren Kierkegaard – ufilosofiske smuler

1. Søren Kierkegaards Skrifter – en amputeret udgave
2. Genfundne Kierkegaard-dedikationer
3. Auktionen over Søren Kierkegaards indbo
4. Niels Andreas Kierkegaard
5. Regine Olsens dagbog
6. To krimier, en bogholder, en litterær fejde og en tv-serie


Søren Kierkegaards Skrifter – en amputeret udgave

Søren Kierkegaards Skrifter

En dag opdagede jeg, at 55-binds udgaven af Søren Kierkegaards Skrifter, 1997-2012 langtfra omfatter alt, hvad Kierkegaard har skrevet, og min forundring blev kun større, da jeg i Søren Kierkegaards Skrifter, K1, p. 7 læste om udgivelsen:

Søren Kierkegaards Skrifter er en komplet nyudgivelse af alt, hvad der findes overleveret fra Søren Kierkegaards pen: De værker, han selv bragte i trykken. De værker, han gjorde færdig til udgivelse, men som først udkom efter hans død, og de værker, han ikke gjorde helt færdig. Alle forarbejder til de nævnte værker. Desuden journaler, notesbøger og løse papirer i øvrigt, samt endelig breve og biografiske dokumenter. Søren Kierkegaards Skrifter samler således, hvad der hidtil har foreligget adskilt i de tre successive udgaver af Samlede Værker, i de to udgaver af hhv. Efterladte Papirer og Søren Kierkegaards Papirer samt i Breve og Aktstykker vedrørende Søren Kierkegaard.

Men store dele af Søren Kierkegaards Papirer, 1909-1948 er ikke med i Søren Kierkegaards Skrifter, hvilket fremgår af konkordansen mellem de to udgaver, der oplyser, at ”manuskripter til trykte eller utrykte skrifter ikke er etableret i Søren Kierkegaards Skrifter.”

Desuden er udeladt 16 af de 21 aktstykker i Breve og Aktstykker vedrørende Søren Kierkegaard, 1953-54. Her på siden er gengivet de 16 manglende aktstykker.

Og fra archive.org kan downloades Søren Kierkegaards Papirer, II-XIII (men ikke bind I).


Genfundne Kierkegaard-dedikationer

Dedikation til H. P. Holst

En dedikation “Til min Ven H. P. Holst fra Forfatteren.” i Om Begrebet Ironi, 1841. Midt på siden har Harald Høffding tilføjet: “Foræret mig paa min 85 Aars Fødselsdag af Hr. Harald Willumsen. Harald Høffding 11. Marts 1928.” Nederst Frithiof Brandts signatur. Dedikationen omtales i Søren Kierkegaards Skrifter, K28, pp. 659-660 som “indirekte overleveret.” Den genfundne original blev i april 2018 udbudt af Herman H. J. Lynge & Søns Antikvariat.


Søren Kierkegaards dedikation til Julie Thomsen

En dedikation ”Til Fru Julie Thomsen.” på omslaget af en pakke med originalmanuskripter til Enten-Eller, 1843. Søren Kierkegaard ønskede åbenbart manuskripterne sendt til sit næstsøskendebarn Julie Thomsen, men efter Kierkegaards død beholdt hans bror Peter Christian pakken. Dog gav han omslaget til autografsamleren Christian Frederik Bayer, der noterede: ”Søren Kierkegaard / dette / Papir har ligget om Manuscriptet / Enten-eller – jeg har faat det / af Broderen P. Chr. Kierkegaard.” Siden forærede Bayer omslags-dedikationen til præsten Andreas Fibiger, der skrev: “Af et Omslag til “enten-eller.” – / Søren Kierkegaard. / Gave fra Fuldm. Bayer / A. Fibiger. Jul 1895.” Den genfundne original (indklæbet i et Eksemplar af Enten-Eller, 1843) blev sammen med de to notater af Bayer og Fibiger i maj 2025 udbudt af Herman H. J. Lynge & Søns Antikvariat og er beskrevet i Maria Girsel: Kierkegaard (The Catalogue), bd. 1, 2025, pp. 76-79.


Søren Kierkegaards dedikation til Michael Nielsen

En dedikation “Til Borgerdydsskolens uforglemmelige Bestyrer Hr. Prof: M. Nielsen R af D. og D. M. som Alt af mig og som altid taknemligst og kjerligst.” i Fire opbyggelige Taler, 1843. Dedikationen omtales i Søren Kierkegaards Skrifter, K28, p. 660 som kun kendt via en afskrift “for mere end 15 år siden … derfor gengivet med forbehold.” Med den genfundne original falder forbeholdet bort.


Dedikation til A. G. Rudelbach

En dedikation “Til Høiærværdige Hr Dr. Rudelbach R af D. venskbl. fra Forft.” er indklæbet i et eksemplar af Christelige Taler, 1848, som tilhører Det Kgl. Bibliotek. Dedikationen omtales i Søren Kierkegaards Skrifter, 28, p. 522 som “dedikation i ukendt skrift.” Vurderet ud fra papirets farve og format (19,6×11,7 cm) og med udelukkelse af kendte dedikationer til Rudelbach er den fra et gaveeksemplar af enten Opbyggelige Taler i forskjellig Aand, 1847 eller Christelige Taler, 1848.


Dedikation til H. N. Clausen

En dedikation “Til Høiærværdige Hr Minister Prof Dr. H. N. Clausen R af D og DM i dyb Ærbødighed fra Forf.” i En opbyggelig Tale, 1850. Dedikationen omtales i Søren Kierkegaards Skrifter, K28, pp. 659-660 som “indirekte overleveret.” Den er genfundet i privateje.

Der kendes 111 Kierkegaard-dedikationer samt den specielle dedikation til Julie Thomsen. Desuden gik en dedikation ved et uheld i en bogbinders papirkurv (ded. 3 i SKS, 28), og fem er indirekte overleveret (ded. 1, 46, 50, 60 og 72 i SKS, 28).


Auktionen over Søren Kierkegaards indbo

Alt blev godt betalt (2000, Holkenfeldt 3 [udsolgt])

Flemming Chr. Nielsen: Alt blev godt betalt

Hvis du klikker på bogomslaget, kan du læse en opdateret udgave af det kommenterede auktionskatalog over Søren Kierkegaards efterladte indbo.

I dag er det kun muligt at identificere en skrivepult, et kobberstempel til visitkort, lakaftryk af en signet, en pibe, et ikke præ­cist defi­neret portræt af filo­soffens far – og en forlo­velses­ring.


Niels Andreas Kierkegaard

Ind i verdens vrimmel (1998, Holkenfeldt 3 [udsolgt], rev. udg. 2006, Bindslev)

Flemming Chr. Nielsen: Ind i verdens vrimmel

En biografi om Søren Kierkegaards bror Niels Andreas, der i 1832 stak af til Amerika fra den tunge dialektik og teologi i København. I Amerika blev han ven med en sindssyg præst, der siden blev myrdet. Og da Niels Andreas Kierkegaard i 1833 døde i Paterson, New Jersey, blev hans far i København halvt vanvittig af sorg og samvittighedsnag.

Om Ind i verdens vrimmel og Niels Andreas Kierkegaard handler Jean-Pierre Mazens: Dans le tumulte du monde (Bulletin de la Société Søren Kierkegaard, 2008, pp. 13-18) og min egen artikel Flugten til Amerika (Fund og Forskning, 2001, pp. 103-120).

Veldokumenteret og gennemresearchet.
Peter Tudvad, Information

En god historie, godt fortalt, vedkommende.
Niels Jørgen Cappelørn, Jyllands-Posten

Fremragende, levende og bevægende.
Joakim Garff, Kierkegaardiana.


Regine Olsens dagbog

Regine Olsens dagbog (2001, Hovedland [udsolgt, men fås som e-bog])

Erik Søndergaard Hansen alias Flemming Chr. Nielsen: Regine Olsens dagbog

En fiktiv dagbog udgivet af pseudonymet Erik Søndergaard Hansen. Alligevel er der en mening med dagbogen. Al Kierkegaard-forskning hævder nemlig, at det var Søren Kierkegaard, der brød med Regine Olsen og ikke omvendt. Men vi har kun Kierkegaards optegnelser at bygge på, og kan man fæste lid til historier med kun én kilde? Ikke uden videre, så det kan med samme ret påstås, at det var Regine Olsen, der brød forlovelsen. Dagbogen er et argument for, at vi intet ved og kan være ført bag lyset af Kierkegaards subjektive fremstilling.

Thomas E. Kennedy: The secret life of Kierkegaard’s lover (The Literary Review, Vol 45-4, 2002, pp. 777-784) vurderer Regine Olsens dagbog som kildeskrift.

Bo Elbrønd-Bek: Don Giovanni. L’ombra di Søren Kierkegaard (NotaBene. Quaderni di studi kierkegaardiani, Vol VI, 2007, pp. 77-105) vurderer Søren Kierkegaard ud fra Regine Olsens dagbog (dansk udgave i Bo Elbrønd-Bek: Indfald og ud­fald, Kbh. 2011, pp. 9-48).

En bemærkning til Regine Olsens dagbog (2002, Hovedland [udsolgt])

Erik Søndergaard Hansen: En bemærkning til Regine Olsens dagbog

Hvis du klikker på hefteomslaget, kan du læse Erik Søndergaard Hansens dokumentation for dagbogens ægthed.

Nekrolog over den fiktive forfatter til Regine Olsens dagbog:

Erik Søndergaard Hansens nekrolog
Skive Folkeblad, 19. august 2003.

19. august 2003 bragte Skive Folkeblad og Morsø Folkeblad en nekrolog over Erik Søndergaard Hansen. Men hvordan får en fiktiv person sin nekrolog i dagspressen? Åbenbart er det ikke et problem. Jeg mailede nekrologen til de to aviser, og dagen efter stod den trykt.


To krimier, en bogholder, en litterær fejde og en tv-serie

Den hemmelige note (2006, Holkenfeldt 3 [udsolgt, men fås som e-bog])

Flemming Chr. Nielsen: Den hemmelige note

En satirisk kriminalroman om hvad der sker, da Søren Kierkegaard-forskerne er på deres årlige udflugt til Assistens Kirkegård, og både en social outsider og Efterretningstjenesten fatter interesse for den berømte filosof.

Men virkeligheden kan overgå fiktionen, for i februar 2012 fik jeg en mail fra advokat Klaus Vilstrup, som er tip-oldebarn af den Michael Nielsen, der var Kierkegaards rektor på Borgerdydsskolen.

Og netop Michael Nielsens tip-oldebarn optræder i Den hemmelige note i en lidet flatterende rolle som småkriminel og forfalsker af Kierkegaard-dedikationer. Men Klaus Vilstrup tog humoristisk imod sin fiktive dobbeltgænger: “Med alle sine særheder og tilbøjeligheder er Emanuel Madsen dog ikke en gennemført usympatisk person. Og enkelte af hans karaktertræk kan jeg godt genfinde – omend i noget udvandet form – hos mig selv.”

Så tak til Klaus Vilstrup for det!

Rejsen til Regine (2003, Holkenfeldt 3 [udsolgt, men fås som e-bog])

Flemming Chr. Nielsen: Rejsen til Regine

En krimi om Søren Kierkegaards love story. Kierkegaard-forskere og lykkejægere er på sporet af Regine Olsens dagbog og den udlandsdansker, der ejer det uvurderlige klenodie. En excentrisk bogforlægger, en vurderingsekspert og en ledende medarbejder på Det Kgl. Bibliotek indvikles i mord og bedrag.

Bogholderen (1999, Gullanders Bogtrykkeri [udsolgt, men fås som e-bog])

Søren Kierkegaard: Bogholderen

Min genfortælling af det afsnit, der hedder En Mulighed i Stadier paa Livets Vei, 1845. Novellen fortæller, hvad der sker, når tanker kører i ring, og fornuften okkuperes af en fix idé.

Søren Kierkegaard og Aarhus (1968, Forlaget Aros [udsolgt])

Flemming Chr. Nielsen: Søren Kierkegaard og Aarhus

Den lille bog ligger for evigt begravet under Peter Tudvads anderledes kompetente Kierkegaards Jyllandsrejse, 2006 – men den indgik i 2004 i en litterær fejde.

Et Øjeblik Hr. Kierkegaard, 1-11 (maj 2005 – december 2005, dk4)

Et øjeblik hr. Kierkegaard

11 interview á 22-30 minutters varighed på tv-stationen dk4 i anledning af 150-året for Søren Kierkegaards død.


Et par bemærkninger om Atten opbyggelige Taler, 1845 er udgået, men refereres på attensexten. Det samme gælder En debat om Regine Olsens dagbog, som kan læses på reginedebat.