Bøger

Bøger af Flemming Chr. Nielsen

Fortegnelse over bøger af Flemming Chr. Nielsen og herunder lidt mere om de tre seneste – fordi en hjemmeside appellerer til navlebeskuelse.


Guds maskingevær

optegnelser af en endnu-ikke-præst
2022

Flemming Chr. Nielsen: Guds maskingevær

Selvbiografisk miniroman om en mand, der drømmer om at blive præst i Folkekirken og derfor går i gang med et teologisk og kirkeligt selv­studium. Men det ender galt, for han vikler sig ind i troens paradokser og i toregimentelærens og menneskerettighedernes spind. Til sidst må han finde en desperat løsning: kristendom eller humanisme.

Der er et funklende vid og sylespidse pointer i disse redegørelser. Men havde der ikke været mere, havde det kun været et imponerende festfyrværkeri. Sådan er det ikke. Der er en grund til det hele – en mening og et formål … På den måde er bogen både en argumentation og et manifest.
Arne Herløv Petersen, pov.international

Meget veloplagt og tankevækkende. Forfatteren kredser om vigtige emner, og han gør det med en stor litteraturhistorisk og religiøs viden, og han bruger humor og satire på en skarp måde. Desuden er det en fornøjelse at opleve, hvorledes Moby Dick behændigt bruges som en ledetråd gennem hele bogen.
Jacob Holm Krogsøe, Bibliotekernes lektørudtalelse

At læse Guds maskingevær er som uforvarende at komme til at træde på vejsidebomber! … Jeg vil gerne anbefale bogen til enhver teolog eller enhver, som interesserer sig for, hvad der foregår i kirkerne.
Leif Bork Hansen, Facebook

Guds Maskingevær er en rig bog … Denne endnu-ikke-præst ser med undren på nogle af sine kolleger og sammenholder sine iagttagelser med eksistensen selv, så hvis han en dag skulle blive præst, bliver teologien sammenvævet med hans levede liv.
Marianne Olsen, sameksistens.com


Sort hedder en sten

mellem hedenskab og kristendom i 1000 år

støttet af statens kunstfond

1. oplag (276 sider), 2018
2. rev. oplag (286 sider), 2019
3. rev. oplag (292 sider), 2020
4. rev. oplag (300 sider), 2021

links til online-kilder

Flemming Chr. Nielsen: Sort hedder en sten

Ifølge en sejlivet myte gjorde Harald Blåtand danskerne kristne. Alligevel overlevede den hedenske tro i århundreder.
Bogen opsporer den dramatiske historie om det fortrængte hedenskab. Langt op i tiden blev Odin dyrket i afsides egne. I 1325 blev en vis Ragnhild idømt syv års pilgrimsrejse for at have gjort sin utro elsker impotent med hedensk magi. De ikke-integrerede blev forfulgt og som afvigere udsat for kristen tankekontrol og spionage.
En biskop raser i 1700-tallet over dem, der beder til afguden Tor eller har en hedensk altertavle hængende i stuen. Og digteren Johannes Ewald klager over nordsjællandske bønder, der ved mindre om kristendom end deres forfædre før Harald Blåtand.
Men kan et land være på vej mod afkristning, hvis det aldrig for alvor har været kristnet?

Bogen er en velformidlet beskrivelse af den religionshistoriske virkelighed, der gemmer sig under påstanden om, at Danmark i tusind år har været et kristent land … Den har i meget høj grad relevans for kulturforskningen (og) er skrevet på baggrund af et virkelig grundigt arbejde med nordisk folkereligiøsitet.
Rune Hjarnø Rasmussen, Chaos – Skandinavisk tidsskrift for religionshistoriske studier

Flemming Chr. Nielsen er godt læst ind på nordisk mytologi og på folkeminder samt lokalhistorie, og han fortæller sine historier med vid og nerve.
Michael Agerbo Mørch, Kulturkapellet

Bogen er stærkt underholdende og oplysende, uanset om man er enig eller uenig i de forskellige fortolkninger. Læs den selv!
Anders Ellegaard, historie-online.dk

Nielsen demonstrerer et stort overblik over et, bogens begrænsede længde taget i betragtning, imponerende stort og forskelligartet kildemateriale spændende fra runeindskrifter, stednavne, middelalderens landskabslove, folkeviser, sagaer og historiske krøniker til gamle kalenderbemærkninger, ordsprog og lokale sagn optegnet af 1800-tallets folkemindesamlere.
Nikolaj Skou Haritopoulos, Religionsvidenskabeligt Tidsskrift

Flemming Chr. Nielsens formidling er i top … Mange læsere vil nok blive forbløffede og forskrækkede over, at kirkens mænd kunne optræde så brutalt og blodstyrtende fornærmede.
Kristian Østergaard, Kristeligt Dagblad

Bogen er et must, hvis man interesserer sig for den førkristne tro. Jeg kan kun fyldes af respekt for det store arbejde, der er gjort for at grave kilder frem.
Gudrun Victoria Gotved, Vølse (Forn Siðrs medlemsblad)

Bogen er godt fortalt og bærer præg af en omfattende research … Jeg vil tro, at selv den mest velbevandrede i nordisk mytologi og naturreligion går klogere fra endt læsning.
Peter Holm Rasmussen, Bibliotekernes lektørudtalelse


Nu er der vel ikke mere?

erindringer
2013
e-bog, 2015

Flemming Chr. Nielsen: Nu er der vel ikke mere?

Flemming Chr. Nielsen fortæller om sin tid på Jyllands-Posten, hvor han møder Jens Kruuse, der havde en baggrund som økonomisk bedrager og aldrig kom ud af sin skyggeside; han fortæller om Jørgen Schleimann og hans hastigt afbrudte karriere som chefredaktør på Jyllands-Posten; han fortæller om Mogens Glistrup, Bent Jensen og Henrik Stangerup, men bag det hele også om den pyjamasklædte direktør X, der blev afgørende for forfatterens egne politiske holdninger og uvished om samfundets indretning.
Til slut vender han tilbage til småbyen Brørup, hvor han voksede op i det, han kalder almuen, og som først og fremmest er en sindstilstand. Men i Brørup fandtes der en bibliotekar og en bogbinder, og de havde sans for den belæste og sære dreng, der lærte den livslektie altid at holde med dem, som blomstrer i deres nederlag og savn.

Veloplagte erindringer om spændende og kontroversielle mennesker … Nielsen er herligt ikke bange for at udlevere sig selv.
Bo Tao Michaëlis, Politiken

Man underholdes fint om mærkelige skæbner … Flemming Chr. Nielsen føler sig klart i slægt med de utilpassede og kongeniale.
Bo Bjørnvig, Weekendavisen

En underholdende og velskrevet bog, som jeg har nydt at læse. Livsklog er den … Kodeordet er: Eftertanke.
Christen Bonde, Litteratursiden

En fornøjelig og dybsindig erindringsbog … En pageturner.
Rune Engelbreth Larsen, Politiken

Formidable erindringer.
Søren Gosvig Olesen, Sløk – perspektivforskydninger

En indiskutabelt overlegen pen … når man skriver så godt som Flemming Chr. Nielsen, kan man komme af sted med meget.
Lotte Kirkeby Hansen, Kristeligt Dagblad

En afsindigt underholdende erindringsbog. Flemming Chr. Nielsen er en stor skribent … bogen er en endeløs række af personskildringer af mænd og kvinder fra absurditeternes overdrev – og jeg elsker den!
David Trads, Facebook