Bøger

Bøger af Flemming Chr. Nielsen

Fortegnelse over bøger af Flemming Chr. Nielsen, antologibidrag, oversættelser m. m. – fordi en hjemmeside nu engang appellerer til navlebeskuelse


Sort hedder en sten – mellem hedenskab og kristendom i 1000 år, 2018
2. reviderede oplag, 2019
En del af bogens kilder ligger HER

Flemming Chr. Nielsen: Sort hedder en sten

Bagsidetekst

Ifølge en sejlivet myte gjorde Harald Blåtand danskerne kristne. Alligevel overlevede den hedenske tro i århundreder.

Sort hedder en sten opsporer den dramatiske historie om det fortrængte hedenskab. Langt op i tiden blev Odin dyrket i afsides egne. I 1325 blev en vis Ragnhild idømt syv års pilgrimsrejse for at have gjort sin utro elsker impotent med hedensk magi. De ikke-integrerede blev forfulgt og som afvigere udsat for kristen tankekontrol og spionage.

En biskop raser i 1700-tallet over dem, der beder til afguden Tor eller har en hedensk altertavle hængende i stuen. Og digteren Johannes Ewald klager over nordsjællandske bønder, der ved mindre om kristendom end deres forfædre før Harald Blåtand.

Men kan et land være på vej mod afkristning, hvis det aldrig for alvor har været kristnet?

Anmeldelser af Sort hedder en sten

Flemming Chr. Nielsen har mange spændende citater med fra en stribe forskellige kilder. Han er godt læst ind på nordisk mytologi og på folkeminder samt lokalhistorie, og han fortæller sine historier med vid og nerve.
Michael Agerbo Mørch, Kulturkapellet

Bogen er stærkt underholdende og oplysende, uanset om man er enig eller uenig i de forskellige fortolkninger. Læs den selv!
Anders Ellegaard, historie-online.dk

Flemming Chr. Nielsens formidling er i top … Mange læsere vil nok blive forbløffede og forskrækkede over, at kirkens mænd kunne optræde så brutalt og blodstyrtende fornærmede.
Kristian Østergaard, Kristeligt Dagblad

Bogen er fyldt med eksempler på hedensk opførsel i kristen tid. Hvordan vi måske nok blev kristne af navn, men ikke af gavn … Bogen er et must, hvis man interesserer sig for den førkristne tro. Jeg kan kun fyldes af respekt for det store arbejde, der er gjort for at grave kilder frem.
Gudrun Victoria Gotved, Vølse (Forn Siðrs medlemsblad)

Forfatteren knytter med omhu og dokumentation sagn på geografien, og landskabet aflæses med masser af hedenske spor og forbløffende eventyrlighed.
Birte Strandby, Bogvægten

En ualmindelig spændende, usædvanlig velskrevet og informationsmættet bog om, hvordan hedenskabet har overlevet og transformeret sig under landets formelle kirkelige århundreder.
Rune Engelbreth Larsen, Facebook

Her skal bare nævnes tre beretninger, som forhåbentlig kan give appetit på at læse denne sprænglærde bog … [citat] … Jeg har citeret så langt, for at læseren kan fornemme forfatterens ubændige humør, og fordi jeg håber, at det vil brede sig og give appetit.
Marianne Olsen, sameksistens.dk

Flemming Chr. Nielsen afdækker ved hjælp af kildelæsninger de rapporterede sager om overtro og viser ukendte sider af bonde- og almuetroens religiøse praksis … Bogen er godt fortalt og bærer præg af en omfattende research, men det er Nielsens evne til at formidle det omfattende kildemateriale og levendegøre de gamle fortællinger, der gør bogen vellykket, også til ren lystlæsning … Jeg vil tro, at selv den mest velbevandrede i nordisk mytologi og naturreligion går klogere fra endt læsning.
Peter Holm Rasmussen, Bibliotekernes lektørudtalelse

Interview om Sort hedder en sten

Dansk kirkekamp mod hedenskab
Kristeligt Dagblad

Det hedenske Danmark
AK 24syv / Radio24Syv

En flok hedninge
Tidsånd / Danmarks Radio


Nu er der vel ikke mere? – erindringer, 2013

Blandt bøger af Flemming Chr. Nielsen er denne erindringsbog

Uddrag af bagsidetekst

Flemming Chr. Nielsen fortæller om sin tid på Jyllands-Posten, hvor han møder Jens Kruuse, der havde en baggrund som økonomisk bedrager og aldrig kom ud af sin skyggeside; han fortæller om Jørgen Schleimann og hans hastigt afbrudte karriere som chefredaktør på Jyllands-Posten; han fortæller om Mogens Glistrup, Bent Jensen og Henrik Stangerup, men bag det hele også om den pyjamasklædte direktør X, der blev afgørende for forfatterens egne politiske holdninger og uvished om samfundets indretning.

Til slut vender han tilbage til småbyen Brørup, hvor han voksede op i det, han kalder almuen, og som først og fremmest er en sindstilstand. Men i Brørup fandtes der en bibliotekar og en bogbinder, og de havde sans for den belæste og sære dreng, der lærte den livslektie altid at holde med dem, som blomstrer i deres nederlag og savn.

Anmeldelser af Nu er der vel ikke mere?

Veloplagte erindringer om spændende og kontroversielle mennesker … Nielsen er herligt ikke bange for at udlevere sig selv.
Bo Tao Michaëlis, Politiken

Man underholdes fint om mærkelige skæbner … Flemming Chr. Nielsen føler sig klart i slægt med de utilpassede og kongeniale.
Bo Bjørnvig, Weekendavisen

En underholdende og velskrevet bog, som jeg har nydt at læse. Livsklog er den … Kodeordet er: Eftertanke.
Christen Bonde, Litteratursiden

Veloplagt og sorgmunter … en skarp iagttagers beskrivelse af enkelte individualiteter, der går mod den demokratiske majoritet.
Jens Henneberg, Nordjyske Stiftstidende

Selvportræt af nærmest anarkistiske dimensioner … fornøjelig og underholdende læsning, som er med til at sætte kulør på tilværelsen.
Bent Birk Kristensen, Bibliotekernes lektørudtalelse

Sludrende, slentrende og anekdotiske erindringer … En indiskutabelt overlegen pen … når man skriver så godt som Flemming Chr. Nielsen, kan man komme af sted med meget.
Lotte Kirkeby Hansen, Kristeligt Dagblad

En afsindigt underholdende erindringsbog. Flemming Chr. Nielsen er en stor skribent … bogen er en endeløs række af personskildringer af mænd og kvinder fra absurditeternes overdrev – og jeg elsker den!
David Trads, Facebook

Formidable erindringer.
Søren Gosvig Olesen, Sløk – perspektivforskydninger, 2016

Når man pligtskyldigt læser et par sider, så bliver de to sider til tre, og tre sider bliver et kapitel. Og pludselig har man sgu læst den bog, næsten uden at ville det … Flemming Chr. Nielsen er en elegantier på en skrivemaskine.
Lasse Højsgaard, Journalisten

I en helt anden genre vil jeg anbefale Flemming Chr. Nielsens fornøjelige og dybsindige erindringsbog Nu er der vel ikke mere? En pageturner, som Jyllands-Posten sågar eksplicit nægter at anmelde. Flemming Chr. Nielsen, der ellers var en profileret medarbejder og lederskribent på avisen i en årrække, har nemlig indimellem forholdt sig kritisk over for avisens linje i de senere år, og det har fået litteraturredaktør David Jacobsen Turner til at beskylde forfatteren for at drive “vendetta” mod avisen. Intet mindre. Det er ikke blot absurd, men også en tankevækkende ‘begrundelse’ for at sky bogen. Flemming Chr. Nielsen betragtes med andre ord som kætter, og derfor vil den store ytringsfrihedsavis ikke lægge spalteplads til at omtale bogen med ét ord.
Rune Engelbreth Larsen, Politiken

Interview om Nu er der vel ikke mere?

Længe leve anarkisterne
Det grønne område

Døgnfluernes udødelige klan
Flaskens Ånd / Radio24Syv