Bøger

Bøger af Flemming Chr. Nielsen

Fortegnelse over bøger af Flemming Chr. Nielsen og herunder lidt mere om de to seneste – fordi en hjemmeside appellerer til navlebeskuelse.


Sort hedder en sten

mellem hedenskab og kristendom i 1000 år

støttet af statens kunstfond

1. oplag (276 sider), 2018
2. rev. oplag (286 sider), 2019
3. rev. oplag (292 sider), 2020
4. rev. oplag (300 sider), 2021

links til online-kilder

Flemming Chr. Nielsen: Sort hedder en sten

Ifølge en sejlivet myte gjorde Harald Blåtand danskerne kristne. Alligevel overlevede den hedenske tro i århundreder.
Bogen opsporer den dramatiske historie om det fortrængte hedenskab. Langt op i tiden blev Odin dyrket i afsides egne. I 1325 blev en vis Ragnhild idømt syv års pilgrimsrejse for at have gjort sin utro elsker impotent med hedensk magi. De ikke-integrerede blev forfulgt og som afvigere udsat for kristen tankekontrol og spionage.
En biskop raser i 1700-tallet over dem, der beder til afguden Tor eller har en hedensk altertavle hængende i stuen. Og digteren Johannes Ewald klager over nordsjællandske bønder, der ved mindre om kristendom end deres forfædre før Harald Blåtand.
Men kan et land være på vej mod afkristning, hvis det aldrig for alvor har været kristnet?

Bogen er en velformidlet beskrivelse af den religionshistoriske virkelighed, der gemmer sig under påstanden om, at Danmark i tusind år har været et kristent land … Men bogen har mere at byde på end denne kulturpolitiske pointe. Den har i meget høj grad relevans for kulturforskningen … Den er skrevet på baggrund af et virkelig grundigt arbejde med nordisk folkereligiøsitet. Man møder en verden af religiøsitet, som på samme tid er nær og velkendt og dog sær og fremmed.
Rune Hjarnø Rasmussen, Chaos – Skandinavisk tidsskrift for religionshistoriske studier


Flemming Chr. Nielsen har mange spændende citater med fra en stribe forskellige kilder. Han er godt læst ind på nordisk mytologi og på folkeminder samt lokalhistorie, og han fortæller sine historier med vid og nerve.
Michael Agerbo Mørch, Kulturkapellet


Bogen er stærkt underholdende og oplysende, uanset om man er enig eller uenig i de forskellige fortolkninger. Læs den selv!
Anders Ellegaard, historie-online.dk


Nielsen demonstrerer et stort overblik over et, bogens begrænsede længde taget i betragtning, imponerende stort og forskelligartet kildemateriale spændende fra runeindskrifter, stednavne, middelalderens landskabslove, folkeviser, sagaer og historiske krøniker til gamle kalenderbemærkninger, ordsprog og lokale sagn optegnet af 1800-tallets folkemindesamlere.
Nikolaj Skou Haritopoulos, Religionsvidenskabeligt Tidsskrift


Flemming Chr. Nielsens formidling er i top … Mange læsere vil nok blive forbløffede og forskrækkede over, at kirkens mænd kunne optræde så brutalt og blodstyrtende fornærmede.
Kristian Østergaard, Kristeligt Dagblad


Bogen er et must, hvis man interesserer sig for den førkristne tro. Jeg kan kun fyldes af respekt for det store arbejde, der er gjort for at grave kilder frem.
Gudrun Victoria Gotved, Vølse (Forn Siðrs medlemsblad)


Flemming Chr. Nielsen afdækker ved hjælp af kildelæsninger de rapporterede sager om overtro og viser ukendte sider af bonde- og almuetroens religiøse praksis … Bogen er godt fortalt og bærer præg af en omfattende research … Jeg vil tro, at selv den mest velbevandrede i nordisk mytologi og naturreligion går klogere fra endt læsning.
Peter Holm Rasmussen, Bibliotekernes lektørudtalelse


Nu er der vel ikke mere?

erindringer
2013
e-bog, 2015

Flemming Chr. Nielsen: Nu er der vel ikke mere?

Flemming Chr. Nielsen fortæller om sin tid på Jyllands-Posten, hvor han møder Jens Kruuse, der havde en baggrund som økonomisk bedrager og aldrig kom ud af sin skyggeside; han fortæller om Jørgen Schleimann og hans hastigt afbrudte karriere som chefredaktør på Jyllands-Posten; han fortæller om Mogens Glistrup, Bent Jensen og Henrik Stangerup, men bag det hele også om den pyjamasklædte direktør X, der blev afgørende for forfatterens egne politiske holdninger og uvished om samfundets indretning.
Til slut vender han tilbage til småbyen Brørup, hvor han voksede op i det, han kalder almuen, og som først og fremmest er en sindstilstand. Men i Brørup fandtes der en bibliotekar og en bogbinder, og de havde sans for den belæste og sære dreng, der lærte den livslektie altid at holde med dem, som blomstrer i deres nederlag og savn.

Veloplagte erindringer om spændende og kontroversielle mennesker … Nielsen er herligt ikke bange for at udlevere sig selv.
Bo Tao Michaëlis, Politiken


Man underholdes fint om mærkelige skæbner … Flemming Chr. Nielsen føler sig klart i slægt med de utilpassede og kongeniale.
Bo Bjørnvig, Weekendavisen


En underholdende og velskrevet bog, som jeg har nydt at læse. Livsklog er den … Kodeordet er: Eftertanke.
Christen Bonde, Litteratursiden


En fornøjelig og dybsindig erindringsbog … En pageturner.
Rune Engelbreth Larsen, Politiken


Formidable erindringer.
Søren Gosvig Olesen, Sløk – perspektivforskydninger


En indiskutabelt overlegen pen … når man skriver så godt som Flemming Chr. Nielsen, kan man komme af sted med meget.
Lotte Kirkeby Hansen, Kristeligt Dagblad


En afsindigt underholdende erindringsbog. Flemming Chr. Nielsen er en stor skribent … bogen er en endeløs række af personskildringer af mænd og kvinder fra absurditeternes overdrev – og jeg elsker den!
David Trads, Facebook